Miluju dezerty, především ty, které mě dokážou překvapit nějakým zajímavým vrstvením konrastních chutí a textur. Když kousnu do dezertu, nechci cítit jenom paralyzující sladkost. Připomíná mi to narozeninové dorty, které mi naši kupovali v dětství - sladký korpus, sladký tučný krém, občas ještě dozdobený o to sladčím marcipánem. Uf! Líbí se mi, když sladký dezert překvapí nějakým slaným nebo kyselým komponentem.
Miluju šílené kombinace, což o mně v téhle fázi asi víte. Od té doby, co jsem s Titbit s. r. o. se vytvořila vlastní Chili bedýnku, jsou moje experimentální choutky ještě silnější. Konkrétně v používání surovin v úplně jiných úpravách než ve kterých je vidíme. Například mango ve slaných pokrmech nebo jako v tomhle případě avokádo v dezertu.
A takhle vznikly tyhle avokádové lanýže. Chtěla jsem na jednom talíři vykřesat z jednoho avokáda co nejvíc a dát mu dvě odlišné podoby. Avokádové lanýže s čokoládou jsou krémové, bohaté a sladké. V kontrastu s nakyslým avokádo-limetovým krémem a trochu pikantní wasabi je to ale fakt “mind-blowing” kombinace. Krásně vyvážené. Křupavé oříšky a lyofilizované maliny dodají zase texturu.
O tom to vaření koneckonců je. Človek se inspiruje, expemerimentuje a hraje si.
Na dezert potřebujete jen pár ingrediencí, ale na talíři vypadá opravdu luxusně. Důležité je ho hlavně nesníst hned. Lanýže i krém potřebují řádně vychladnout., takže potlačte svoje pudy a překonejte se.
Postup:
Nejdříve si avokádo rozmixujte dohladka. Rozpusťte čokoládu a přidejte k 1/2 rozmixovanému avokádu. Přidejt špetku soli a trochu kokosového oleje, aby lanýže pak lépe držely. Nechte uležet v ledni alespoň na 40 minut.
Mezitím si připravte avokádovo-limetový krém. K 2. půlce avokádu přidejte šťávu z jedné poloviny limety, limetovou kůru a trocha medu. Přidejte malý oříšek wasabi pasty. Přidejte pár snítků máty a krém řádně rozmixujte do hladké konzistence. Nechte krém řádně vychladnout v lednici. Krém by měl být šťavnatý, lehce nasládlý s jemnými tóny pálivého wasabi. Oříšky si opečte na pánvi, přidejte trchu soli a pak rozdrťte. Mrazem sušené ovoce také rozdrťe na malé kousky.
Z vychladlé avokádo-čokoládové směsi vytvořtě malé lanýže a obalte je ve směsi oříšků nebo ovoce. Podávejte s vychladlým krémem a čerstvou mátou.
Tyhle avokádo-čokolávodé lanýže s limetkovo-wasabi krémem jsou pěkná divočina. Tyhle lanýže jsou opravdu hutné, a proto je šťavnatý nakyslý krém s pikantním podtónem krásně vybalancuje. Zkuste a už nikdy nebudete koukat na avokádo stejnýma očima.