Tenhle týden mám narozeniny a ty slavím stejně jako slaví Indové svatbu – celý týden. :D
Na počest mých rodičů, kteří mě přivedli na svět, jsem vytvořila recept na tyhle nadýchané celozrnné batátové lívance naslano. Rozhodně nejlepší lívance, které jsem kdy dělala. Jsou trochu pracnější, ale naprosto výborné a velmi výživné. Udělejte si je taky jen tak pro radost nebo někomu, na kom vám opravdu záleží, protože vám nějakou tu chvíli zaberou.
Jak zaručit, aby byly super nadýchané?
Tajemství je ve vyšlehaných bílcích. Je to krok navíc, ale díky nim budou lívance krásně nadýchané a zároveň vláčné.
Seznamte se s lahůdkovým droždím
Kešu oříšky nezapomeňte namočit alespoň na 3 hodiny do vody, aby vám změkly. Pokud si chcete pomoct, můžete je namočit v horké vodě, abyste urychlili proces. Díky lahůdkovému droždí budou mít příjemnou sýrovou chuť. Lahůdkové droždí je jedno z mých nejoblíbenějších surovin. Je zdravé, bohaté na B12 a hodí se skvěle do krémů, dipů a pomazánek.
Koupíte ho v bio obchodech, ale i na e-shopu košíku a rohlíku. Najdete ho i v bio sekci v supermarketech jako je Albert nebo Tesco.
Ingredience:
-
100 g celozrnné špaldové mouky
-
2 vajíčka
-
špetka skořice
-
středně velká batáta (160 g)
-
150 ml rostlinného mléka
-
špetka skořice
-
1 lžička kypřicího prášku
Avokádový mash:
-
zralé avokádo
-
hrstka čerstvé máty
-
olivový olej
-
citronová šťáva
-
sůl a pepř
Kešu krém:
-
50 g kešu oříšků
-
50 tofu natural
-
2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
-
1 lžíce olivového oleje
-
šťáva z půlky citronu
-
sůl a pepř
Postup:
Batátu uvařte nebo upečte v troubě doměkka. Můžete ji také ponořit do vody a dát do mikrovlnky na 25 minut. Potom, co je měkká, ji rozmixujte, abyste měli hladké pyré.
Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Smíchejte v míse mouku, kypřící prášek, sůl a skořici. Přidejte žloutky, teplé mléko a zamíchejte. Přidejte batátové pyré. Potom pomalu zapracujte sníh. Těsto moc nemíchejte, aby bylo nadýchané. Horkou pánev potřete olejem a smažte.
Avokádo rozmačkejte vidličkou nebo mixérem do vaší preferované konzistence společně s bylinkami, šťávou a kořením.
Kešu oříšky namočte do vody minimálně na 3 hodiny nebo klidně přes noc. Pokud spěcháte, můžete je zalít horkou vodou. Pak je rozmixujte společně s tofu, lahůdkovým droždím, citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte podle chuti. Nechte trochu stranou a zřeďte s rostlinným mlékem, přidejte trošku máty, abyste měli polevu.
Z lívanců si udělejte komín - každý lívanec potřete vrstvou kešu krému a avokádovým mashem a opakujte. Na závěr polijte dressingem a dozdobte bylinkami.
Dobrou chuť!