Batátová kaše s chřestem a houbami

Batátová kaše s chřestem a houbami

Letošní Velikonoce výjimečně neoslavím s rodinou, ale i tak se odměním alespoň něčím zdravým. Jaro mám spojené hlavně s chřestem a miluju jeho kombinaci s batátovou kaší s chili a zázvorem. Tohle jídlo je ultra jednoduché, ale zároveň lahodné. Baví mě křupavý chřest v kombinaci s hutnou kaší a slano-sladkými žamiponovými steaky.

Chřest se většinou upravuje tzv. blanšírováním. Jedná se o metodu krátkého vaření v horké vodě a následným prudkým zchlazením ve studené vodní lázni. Tímhle zajistíme to, že bude zelenina stále na skus a zachová si svoji barvu. Zároveň tím zachováte i velké množství živin a vitamínů. Stejným způsobem můžete upravit fazolové lusky nebo hrášek.

Ingredience:

  • zelený chřest

  • 2 vetší batáty

  • kousek zázvoru

  • kousek chili

  • šalotka

  • 100 ml kokosového mléka

  • žampiony

  • javorový sirup

  • sojová omáčka (ideálně Kikkoman nebo shoyu nebo tamari)

  • sůl a pepř

  • olej

 

Postup:

Nejdříve začneme batátovou kaší. Šalotku i oloupaný zázvor nakrájíme nadrobno a zarestujeme. Přidáme po chvilce najemno nakrájené chili. Pak přidáme na kousky nakrájené batáty a restujeme zhruba 8 minut. Přidáme sůl a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nám batáty nezměknou. Na konci zjemníme kokosovým olejem. Kaši pak ještě rozmixujeme úplně dohladka.

Žampiony si očistíme a nožem vyřízneme mřížku. Opečeme je dozlatova na oleji. Přidáme šalotku, chili a zázvor a zarestujeme, dokud nezměknou. Vytvoříme si zálivku ze sojové omáčky, javorového sirupu a zajijeme jí žampiony. Odstavíme hned pánev a podáváme. Pokud chcete, aby byla směs hustší, můžete přidat lžičku tapiokové mouky nebo škrobu.

Chřest oblanšírujeme v horké vodě na minutu. Vytáhneme a ponoříme do ledové lázně, aby zůstal křupavý a zachoval si barvu.

Dejte si chutnat! ;)