Letošní Velikonoce výjimečně neoslavím s rodinou, ale i tak se odměním alespoň něčím zdravým. Jaro mám spojené hlavně s chřestem a miluju jeho kombinaci s batátovou kaší s chili a zázvorem. Tohle jídlo je ultra jednoduché, ale zároveň lahodné. Baví mě křupavý chřest v kombinaci s hutnou kaší a slano-sladkými žamiponovými steaky.
Chřest se většinou upravuje tzv. blanšírováním. Jedná se o metodu krátkého vaření v horké vodě a následným prudkým zchlazením ve studené vodní lázni. Tímhle zajistíme to, že bude zelenina stále na skus a zachová si svoji barvu. Zároveň tím zachováte i velké množství živin a vitamínů. Stejným způsobem můžete upravit fazolové lusky nebo hrášek.
Ingredience:
-
zelený chřest
-
2 vetší batáty
-
kousek zázvoru
-
kousek chili
-
šalotka
-
100 ml kokosového mléka
-
žampiony
-
javorový sirup
-
sojová omáčka (ideálně Kikkoman nebo shoyu nebo tamari)
-
sůl a pepř
-
olej
Postup:
Nejdříve začneme batátovou kaší. Šalotku i oloupaný zázvor nakrájíme nadrobno a zarestujeme. Přidáme po chvilce najemno nakrájené chili. Pak přidáme na kousky nakrájené batáty a restujeme zhruba 8 minut. Přidáme sůl a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nám batáty nezměknou. Na konci zjemníme kokosovým olejem. Kaši pak ještě rozmixujeme úplně dohladka.
Žampiony si očistíme a nožem vyřízneme mřížku. Opečeme je dozlatova na oleji. Přidáme šalotku, chili a zázvor a zarestujeme, dokud nezměknou. Vytvoříme si zálivku ze sojové omáčky, javorového sirupu a zajijeme jí žampiony. Odstavíme hned pánev a podáváme. Pokud chcete, aby byla směs hustší, můžete přidat lžičku tapiokové mouky nebo škrobu.
Chřest oblanšírujeme v horké vodě na minutu. Vytáhneme a ponoříme do ledové lázně, aby zůstal křupavý a zachoval si barvu.
Dejte si chutnat! ;)