Pokud s polentou nevaříte, je na čase se s ní seznámit. Dělá se z kukuřičné krupice, a tím pádem je i bezlepková.
Co s polentou:
Z polenty můžete vykouzlit spoustu úžasných pokrmů naslano i nasladko. Já zbožňuju polentovou kaši s parmazánem, smetanou a máslem. Do základu pak ještě nasekám nějaké bylinky a takovou kaši můžete jíst i samotnou. Takhle je dobrá! Skvěle ale chutná i ve sladkých kombinacích. Stačí ji uvařit třeba v mandlové mouce (tím, že mléko zahřejete a pomalu přisypáváte polentu), přidat oříšek másla, skořici a navrch nějaké ovoce a oříšky.
Když polentu ještě teplou dáte do formičky, při zchladnutí vám pěkně zhoustne a pak suprově drží pohromadě. Můžete z ní tedy udělat třeba krychličky, které pak můžete hodit na gril a hezky je opéct na másle. Nebo z nich vykrájet tenké plátky, obalit je v hrubé mouce a vysmažit parádní chipsy. Stejně dobře fungují, i když je obalíte v trojobalu.
Postup:
Cherry rajčátka osolte, zalijte olivovým olejem, zakápněte balsamico octem, přidejte pokrájenou bazalku a dejte péct do trouby na 160 C na 30 minut.
Polentovou kaši uvařte podle návodu – nejdřív vodu přiveďte k varu, pak postupně přisypávejte polentu. Kaše tuhne velmi rychle a nasaje do sebe hodně vody, proto ji podávejte hned po uvaření. Při ohřívání do kaše musíte přidat znovu vodu a smetanu.
Míchejte, dokud se kaše nezahustí. Přidejte smetanu a nastrouhaný parmazán. Poté dochuďte solí.
Halloumi usmažte dokřupava na pánvi.
Na hotovou kaši položte rajčátka, halloumi, posypte čerstvou bazalkou a skvělý Ciburger. Zakápněte olivovým olejem.