Polentová kaše s pečenými rajčaty a cibulovým chutney od Bezebytku

Polentová kaše s pečenými rajčaty a cibulovým chutney od Bezebytku

Venku to začíná pěkně chladnout, proto je na čase vyměnit salátky k večeři za něco vydatnějšího. Třeba za tuhle parádní polentovou kaši s parmazánem. Je krásné krémová, hutná a neuvěřitelně lahodná. Nejvíc mi chutná s cibulovým chutney od Bezezbytku, které vyrábí můj partner titbit s. r. o. K tomu si ještě opeču v troubě cherry rajčátka s olivovým olejem a je to prostě paráda.

Ingredience:

  • 50 g instatntí kukuřičné polenty

  • 500 ml vody

  • 100 ml smetany alespoň 15%

  • 100 g parmazánu

  • Cherry rajčata

  • Olivový olej

  • Balsamico ocet

  • Čerstvá bazalka

  • Halloumi sýr

  • Sůl

  • Ciburger

Pokud s polentou nevaříte, je na čase se s ní seznámit. Dělá se z kukuřičné krupice, a tím pádem je i bezlepková.

Co s polentou:

Z polenty můžete vykouzlit spoustu úžasných pokrmů naslano i nasladko. Já zbožňuju polentovou kaši s parmazánem, smetanou a máslem. Do základu pak ještě nasekám nějaké bylinky a takovou kaši můžete jíst i samotnou. Takhle je dobrá! Skvěle ale chutná i ve sladkých kombinacích. Stačí ji uvařit třeba v mandlové mouce (tím, že mléko zahřejete a pomalu přisypáváte polentu), přidat oříšek másla, skořici a navrch nějaké ovoce a oříšky.

Když polentu ještě teplou dáte do formičky, při zchladnutí vám pěkně zhoustne a pak suprově drží pohromadě. Můžete z ní tedy udělat třeba krychličky, které pak můžete hodit na gril a hezky je opéct na másle. Nebo z nich vykrájet tenké plátky, obalit je v hrubé mouce a vysmažit parádní chipsy. Stejně dobře fungují, i když je obalíte v trojobalu.

Postup:

Cherry rajčátka osolte, zalijte olivovým olejem, zakápněte balsamico octem, přidejte pokrájenou bazalku a dejte péct do trouby na 160 C na 30 minut.

Polentovou kaši uvařte podle návodu – nejdřív vodu přiveďte k varu, pak postupně přisypávejte polentu. Kaše tuhne velmi rychle a nasaje do sebe hodně vody, proto ji podávejte hned po uvaření. Při ohřívání do kaše musíte přidat znovu vodu a smetanu.

Míchejte, dokud se kaše nezahustí. Přidejte smetanu a nastrouhaný parmazán. Poté dochuďte solí.

Halloumi usmažte dokřupava na pánvi.

Na hotovou kaši položte rajčátka, halloumi, posypte čerstvou bazalkou a skvělý Ciburger. Zakápněte olivovým olejem.