Tenhle recept na parádní “hlívák” jsem vytvořila pro magazín Prima Fresh. Původně jsem ho měla také servírovat na Prima Fresh festivalu, ale korona nám překazila plány (jako ostatně 80 % všech akcí letošního roku). Nicméně vy si ho hravě můžete vytvořit i doma. Je trochu pracnější, ale upřímně, přátelé, kdybych měla jíst jeden sendvič po zbytek svého života, asi by to byl tenhle.
Okay, vím, že moje posedlost hlívou se začíná vymykat kontrole, ale já si prostě nemůžu pomoct. Je to skvělá surovina, kterou můžete připravit na tolik způsobů. Navíc teď v době korony je potřeba posilovat imunitu a hlíva je na tohle skvělá. Ve východní medicíně je velmi hojně využívaná.
Ingredience:
Pečená hlíva
-
150 g hlívy ústřičné
-
3 lžíce přírodně fermentované sójové omáčky (tamari nebo shoyu)
-
slunečnicový olej na smažení
BBQ omáčka
-
500 ml rajčatového pyré
-
1 rajčatový protlak
-
2 polévkové lžíce uzené papriky (koření)
-
40 ml tamari omáčky nebo worcesteru
-
30 ml jablečného octa
-
60 g třtinového cukru (lze nahradit medem nebo datlovým sirupem)
-
1 lžíce mojí Čilipasty
-
sůl podle chuti
Avokádová majonéza:
-
zralé avokádo
-
troška wasabi
-
2 lžíce olivového oleje
-
hrst máty
-
šťáva z 1/2 limetky
-
kůra z limetky
-
chili papričky - cayenne
-
celozrnná houska nebo bagetka
Salátek:
-
salátový mix (rukola, polníček, salát)
-
olivový olej
-
kapka citronu
-
sůl a pepř
Postup:
Hlívu si natrhejte na tenké proužky a dozlatova opečte na pánvi, dokud nebudou křupavé. Ingredience na BBQ omáčku důkladně smíchejte a povařte v rendlíku. Nechte omáčku redukovat zhruba 10 - 15 minut. Pak ji nalijte na hotovu hlívu a řádně zamíchejte. Zralé avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte posekané bylinky, wasabi a štědré množství olivového oleje. Přidejte kapku limetové šťávy a i trochu nastrouhané kůry. Dochuťte solí a pepřem.
Salátek dochuťte dressingem z citronu, olivového oleje, soli a pepře. Celozrnnou housku potřete olivovým olejem a opečte na pánvi. Teď už stačí jenom dát všechno dohromady. Obě půlky sendviče potřete vrstvou majonézy, přidejte salátek a naplňte štědrým množstvím hlívy. Na závěr dozdobte plátky chili.