Anglická snídaně? Dík, ale když už královská snídaně, tak jedině shakshuka. Zdravé a neuvěřitelně lahodné. Žádný talíř. Tuhle pochoutku budete jíst hezky z pánvičky a místo lžíce použijte křupavý plátek chleba.
Tahle pochoutka pochází nejspíš ze severní Afriky (nejspíše z Tuniska nebo Lybie) a je obzvlášť populární na Blízkém východě. Já ji měla poprvé v Izraeli. Recept je inspirovaný kuchařkou mého milovaného Yotama Ottolenghio. Jeho kuchařky Jeruzalém a Hojnost jsou prostě jedny z nejlepších, co znám.
Tuhle snídani miluju z několika důvodů. Je zdravá a zatraceně lahodná. Kombinace rajčat se sladkou paprikou a římským kmínem funguje skvěle. Sladkost pak krásně vybalancuje sýr feta. Ale nejlepší je na tom ten moment, když chléb zaboříte do vajíčka, rozteče se žloutek po celé pánvi, a ještě si v tom samém soustu naberete omáčku. Ach!
Já do ni přidávám koriandr, ale skvěle se k ní hodí i špenát nebo hladkolistá petržel.
Ingredience:
-
jedna velká cibule
-
3 středně velká rajčata a nebo plechovka rajčat
-
1 sladká červená paprika
-
1 lžíce drcenného římského kmínu
-
koření paprika
-
2 lžíce rajčatového protlaku
-
lžička třtinového cukru
-
sýr feta
-
čerstvý koriandr
-
vajíčka
-
olivový olej
-
sůl a pepř
-
kváskový chléb nebo ciabatta
Postup:
Nejdříve si na oleji osmahněte nadrobno nakrájenu cibuli, dokud úplně nezesklovatí. Cibuli odhrňte stranou a přidejte do volného místa římský kmín a nechte chvilku opékat. Kmín restujte, aby se vám nespálil. Klidně přidejte i trochu oleje. Pokud nejste líní (jako já), kmín si klidně nasucho opečte na pánvičce zvlášť. Tímhle se jeho chuť i aroma výrazně zesílí.
Potom přidejte rajčatový protlak, pokrájená rajčata a papriku. Přidejte lžičku cukru a nechte zeleninu karamelizovat na pánvi (moc ji tedy nemíchejte). Osolte podle chuti. Přidejte trochu vody, směs by měla mít konzistenci omáčky. Chvilku povařte (cca 15 minut), dokud se omáčka nezredukuje.
Lžičkou udělejte v omáčce dva ďůlky a rozklepněte do nich vajíčka. Přiklopte velkou pokličkou, aby se žloutky trošku uvařili. Většinu by měly stačit 3 minuty.
Na závěr rozdrobte do směsi feta sýr. Použít můžete i balkánský. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem, pokapte kvalitním olivovým olejem. Podávejte s opečeným plátkem chleba.
Užijte si královskou snídani! :-)