Avokádový chlebík s avokádem a pečenou hlívou

Avokádový chlebík s avokádem a pečenou hlívou

⁣Avokádový toast s vajíčkem? Ale notak. To už je profláklá kombinace. Zkuste místo toho tuhle vymazlenou variaci s avokádovým meshem a pečenou hlívou. 😎Lehce pikantní mesh s chili a koriandrem s křupavou hlívou tvoří krásnej kontrast. Zdravá a lahodná svačinka, kterou připravíte během 15 minut.

Ingredience:

  • Plátek dobrého chleba nebo pečiva

  • 1 zralé avokádo RTE 

  • koriandr

  • citron, sůl, pepř

  • Na salátek:

  • polníček

  • rukola

  • olivový olej

  • citron, sůl a pepř

  • Trhaná hlíva:

  • hlíva ústřičná,  100g

  • tamari omáčka

  • sezamová semínka bílá

  • sezamový olej

  • citron

Dejte si záležet na výběru avokáda. Já beru pouze to nejlepší od Titbit s. r. o. U nich mám totiž vždy jistotu, že je tak akorát zralé a uvnitř nebude pokažené. Avokádový mesh můžete skladovat v lednici zhruba 3 dny. Stačí jen přidat pár kapek citronu a vždy znovu promíchat před podáváním, aby neztratilo svoji krásnou zelenou barvu.

Pečená hlíva je prostě jedno z nejlepších jídel, co znám. A to je možná důvod, proč ji cpu úplně všude. :-)

Navíc je děsně zdravá a obzvlášť v téhle době může výrazně pomoct posílit imunitu. Skvěle se hodí nejenom na chlebík, ale taky k rýži nebo do salátu. Nezapomeňte ale, že se v pánvi výrazně smrskne, takže vám zůstane zhruba čtvrtina. Přiijdejte tedy vždy třikrát větší množství než které chcete mít po tepelné úpravě.

 

Postup:

Avokádový mesh:

Použijte již zralé avokádo. Vidličkou ho rozmačkejte na kaši, přidejte pokrájený koriandr a sušená chili semínka. Přidejte pár kapek citronu, sůl a pepř.

Na polníčkový salát si připravte dresing z citronové šťávy, soli, pepře a olivového oleje. Olivový olej pomalu zašlehávejte do dressingu. Dochuťte jím salát těsně před podáváním. Místo polníčku můžete také použít rukolu, která se k hlívě taky hodí.

Pečená hlíva:

Hlívu narthejte rukama na tenké proužky. Na pánvi rozehřejte štědré množství oleje a hlívu na něm opečte dozlatova. Stáhněte z pánve do ubrousku, aby jste hlívy zbavili přebytečného oleje.

Pak dochuťte tamari omáčkou, sezamovým olejem a zakápněte citronem. Na závěr posypte sezamovými semínky.

Nezapomeňte si chlebík hezky opéct na pánvi, ať je křupavý. A pak už to stačí jenom všechno dát hezky dohromady.