Ingredience:
-
Plátek dobrého chleba nebo pečiva
-
citron, sůl, pepř
-
Na salátek:
-
polníček
-
rukola
-
olivový olej
-
citron, sůl a pepř
-
Trhaná hlíva:
-
hlíva ústřičná, 100g
-
tamari omáčka
-
sezamová semínka bílá
-
sezamový olej
-
citron
Dejte si záležet na výběru avokáda. Já beru pouze to nejlepší od Titbit s. r. o. U nich mám totiž vždy jistotu, že je tak akorát zralé a uvnitř nebude pokažené. Avokádový mesh můžete skladovat v lednici zhruba 3 dny. Stačí jen přidat pár kapek citronu a vždy znovu promíchat před podáváním, aby neztratilo svoji krásnou zelenou barvu.
Pečená hlíva je prostě jedno z nejlepších jídel, co znám. A to je možná důvod, proč ji cpu úplně všude. :-)
Navíc je děsně zdravá a obzvlášť v téhle době může výrazně pomoct posílit imunitu. Skvěle se hodí nejenom na chlebík, ale taky k rýži nebo do salátu. Nezapomeňte ale, že se v pánvi výrazně smrskne, takže vám zůstane zhruba čtvrtina. Přiijdejte tedy vždy třikrát větší množství než které chcete mít po tepelné úpravě.
Postup:
Avokádový mesh:
Použijte již zralé avokádo. Vidličkou ho rozmačkejte na kaši, přidejte pokrájený koriandr a sušená chili semínka. Přidejte pár kapek citronu, sůl a pepř.
Na polníčkový salát si připravte dresing z citronové šťávy, soli, pepře a olivového oleje. Olivový olej pomalu zašlehávejte do dressingu. Dochuťte jím salát těsně před podáváním. Místo polníčku můžete také použít rukolu, která se k hlívě taky hodí.
Pečená hlíva:
Hlívu narthejte rukama na tenké proužky. Na pánvi rozehřejte štědré množství oleje a hlívu na něm opečte dozlatova. Stáhněte z pánve do ubrousku, aby jste hlívy zbavili přebytečného oleje.
Pak dochuťte tamari omáčkou, sezamovým olejem a zakápněte citronem. Na závěr posypte sezamovými semínky.
Nezapomeňte si chlebík hezky opéct na pánvi, ať je křupavý. A pak už to stačí jenom všechno dát hezky dohromady.