Cizrnové kari s kokosovou smetanou a jablečným freshem

Cizrnové kari s kokosovou smetanou a jablečným freshem

Lahůdka uvařená ze zbytků v lednici. Cizrnové kari s kokosovým mlékem je osvědčená kombinace. Ale jablečný fresh tohle bohaté kari posune zase o kousek dál, to vám říkám! Jablečná šťáva totiž krémovému kari dodá lehce na nakyslý a šťavnatý podtón. Prostě krásnej kontrast. K tomu ještě opečená křupavá ciabatta s olivovým olejem a jste šťastnej koblížek.

Potřebujete jen pár ingrediencí. Místo cizrny můžete použít i červenou čočku, která taky skvěle funguje. Hlavně nenahrazujte koriandr, nebo vás fakt nebudu mít ráda. :)

Ingredience

  • plechovka cizrny

  • 200 ml kokosové smetany

  • 250 ml přírodního jablečného moštu

  • šalotka

  • chili paprička (použila jsem caynne)

  • kousek zázvoru

  • kousek chili

  • citronová tráva

  • mletý římský kmín

  • bobkový list

  • 4 velká rajčata nebo plechovka

  • lžíce rajčatového protlaku

  • čerstvý koriandr

  • Semínka koriandru

  • pár kousek ciabatty

  • olivový olej

  • sůl a pepř

 

Postup:

Na oleji si osmahněte nadrobno pokrájenou šalotku, zázvor, citronovou trávu a chili. Citronovou trávu oloupejte a odkrojte tvrdou část - to je ta úzká část na konci. Použijte prostředek nebo jednoduše prostě tu část, která se snadno krájí. :-)

Přidejte římský kmín a lžičku mletého koriandru. Přidejte dostatečné množství oleje, aby se vám kmín nepřipálil. Až vám šalotka i zázvor změknou, přidejte lžíci rajčatového protlaku. Přidejte okapanou cizrnu, osolote a restujte cca 8 minut.

Přidejte pokrájená rajčata a zalijte jablečným freshem. Přihoďte tři lístky bobkového listu. Pak povařte 30 minut. Přidejte na závěr kokosovou smetanu a pár lžic jablečného freshe. Dosolte podle chuti. Stáhněte z ohně, opepřete a přidejte čerstvý koriandr.

Ciabattu nebo oblíbený chléb pokapejte olivovým olejem a hezky upečte dozlatova na pánvi. Na závěr na kari přidejte lžíci ztuhlé kokosové smetany a zakápněte olivovým olejem. Pokud máte rádi ostré, přidejte špetku chili. ;-) Pokud se pokrm rozhodnete udělat, určitě ho sdílejte na svém Instagramu a označte mě.

Dobrou chuť!