Kardamonová rýže s kokosovým krémem a mangem

Kardamonová rýže s kokosovým krémem a mangem

Nebudu vám lhát. Je to trochu divočina. Na tuhle kombinaci chutí asi vaše chuťové buňky nebudou úplně připravené. Ale slibuju, že si po ochutnání řeknete: „Tak tohle jsem teda fakt nečekal!“

Pro ingredience na tenhle dezert asi budete muset zajet do speciálního obchodu. Ideální je použít lepkavou černou rýži, ale sehnat ji je docela výzva. Já pro ni jezdím do Sapy. :-) Proto jsem se rozhodla to zkusit s klasickou červenou rýži, kterou seženete v každém obchodě s bio potravinami. A výsledek je stejně super.


 

Ingredience:

  • červená rýže nebo indiánská rýže (ideálně lepkavou s vysokým obsahem škrobu, ale i normální bude fungovat) cca 100 g

  • kokosovou smetanu 1 l

  • zralé mango

  • rýžové víno mirin 250 ml

  • špetku kardamonu

  • datlový sirup

  • arašídy

  • cukr krystal


Postup:

Rýže

Celozrnnou rýži si uvařte v rendlíčku, dokud úplně nezměkne. U klasické celozrnné přidejte větší množství vody než jste zvyklí. Potom, co změkne, přidejte pár lžiček cukru, špetku soli a zalijte rýžovým vínem. Povařte, dokud se víno nevypaří. Potom přidejte 500 ml kokosové smetany, špetku kardamonu a povařte do pudinkové konzistence. Na závěr doslaďte datlovým sirupem.

Kokosový krém

500 ml kokosové smetany povařte doslaďte cukrem, přidejte lžičku soli a nechte pomalu redukovat na malém ohni, dokud nedostane konzistenci omáčky. Omáčka by měla být sladká a slaná zároveň. Krásně totiž vybalancuje nakyslou sladkou rýži.

Arašídy v karamelu

Na pánvi si opražte arašídy. Na druhé pánvi si rozpusťte cukr, dokud nevznikne karamel a pak v něm rychle zabalte arašídy. Arašídy obalte vidličkou krouživými pohyby a zvedejte tahavým pohybem, abyste dostali karamelová „vlásky”. Věřte, že na talíři to pak bude vypadat skvěle. 😉

Na závěr dozdobte zralým šťavnatým mangem. Dejte si záležet na výběru. Nejlepší jsou manga od Titbit s. r. o.