Pro ingredience na tenhle dezert asi budete muset zajet do speciálního obchodu. Ideální je použít lepkavou černou rýži, ale sehnat ji je docela výzva. Já pro ni jezdím do Sapy. :-) Proto jsem se rozhodla to zkusit s klasickou červenou rýži, kterou seženete v každém obchodě s bio potravinami. A výsledek je stejně super.
Ingredience:
-
červená rýže nebo indiánská rýže (ideálně lepkavou s vysokým obsahem škrobu, ale i normální bude fungovat) cca 100 g
-
kokosovou smetanu 1 l
-
zralé mango
-
rýžové víno mirin 250 ml
-
špetku kardamonu
-
datlový sirup
-
arašídy
-
cukr krystal
Postup:
Rýže
Celozrnnou rýži si uvařte v rendlíčku, dokud úplně nezměkne. U klasické celozrnné přidejte větší množství vody než jste zvyklí. Potom, co změkne, přidejte pár lžiček cukru, špetku soli a zalijte rýžovým vínem. Povařte, dokud se víno nevypaří. Potom přidejte 500 ml kokosové smetany, špetku kardamonu a povařte do pudinkové konzistence. Na závěr doslaďte datlovým sirupem.
Kokosový krém
500 ml kokosové smetany povařte doslaďte cukrem, přidejte lžičku soli a nechte pomalu redukovat na malém ohni, dokud nedostane konzistenci omáčky. Omáčka by měla být sladká a slaná zároveň. Krásně totiž vybalancuje nakyslou sladkou rýži.
Arašídy v karamelu
Na pánvi si opražte arašídy. Na druhé pánvi si rozpusťte cukr, dokud nevznikne karamel a pak v něm rychle zabalte arašídy. Arašídy obalte vidličkou krouživými pohyby a zvedejte tahavým pohybem, abyste dostali karamelová „vlásky”. Věřte, že na talíři to pak bude vypadat skvěle. 😉
Na závěr dozdobte zralým šťavnatým mangem. Dejte si záležet na výběru. Nejlepší jsou manga od Titbit s. r. o.