Snídaňové bao buns s vajíčkem, hlívou a pomerančovou majonézou

Snídaňové bao buns s vajíčkem, hlívou a pomerančovou majonézou

Když chci, aby se do mě někdo zamiloval, tak mu uvařím tohle. Variace na vietnamské banh bao je inspirovaná receptem legendárního Davida Chenga, majitele slavné restaurace Momofuku. Já jsem ale místo bůčku udělala snídaňovou variaci se smaženým vajíčkem, domácí pomerančovo-mátovou majonézou, slanou hlívou a salátkem.

Jsou pracné, ale pro ty, co mají teď každej den pátek, je to cajk. :-) Tahle pochoutka vznikla při tvorbě snídaňového menu pro BitterSweet Kafe.

Ingredience

Náplň:
  • vajíčka
  • ředkev daikon
  • mrkev
  • citronová šťáva
  • sůl a cukr
  • koriandr
  • hlíva
  • sezamový olej
  • tamari

Knedlíčky:
  • 350 g mouky
  • půlka kostka droždí nebo dvě lžičky instantního droždí
  • lžička kypřicího prášku
  • 150 ml mléka
  • 30 g cukru krystal
  • slunečnicový olej

Majonéza:
  • 4 žloutky
  • 500 ml řepkového oleje
  • 20 ml pomerančového freshe
  • máta

Postup: 

Nejdřív si připravte kvásek. Droždí rozdrobte do teplé vody s cukrem a nechte vzejít kvásek.

Do velké mísy prosejte mouku s kypřícím práškem, přidejte cukr, sůl, mléko. Já místo mléka používám kokosové mléko – knedlíčky jsou pak hezky tučné a voní po kokosu. 

Zpracované těsto nechte hodinku odpočinout, pak rozválejte a vykrojte kolečka o průměru cca 7 cm. Vystřihnete z pečícího papíru čtverečky a přetřete olejem. Kolečka těsta taky potřete lehce olejem a přeložte napůl tak, že vzniknou kapsičky. Položte je na papírek a položte na sítko nad vodní lázeň. Ohřívejte cca 20 min, dokud se kapsičky neuvaří úplně. 

Salátek

Na proužky si nakrájíte mrkev, ředkev daikon. Přidáte cukr, sůl, trošku octa a citronu. Salátek by měl být lehce nasládlý. Nechte odležet alespoň hodinku. 

Majonéza

Majonézu si můžete ušlehat sami, pokud jste borci, nebo si použijte kupovanou, kterou zřeďte ideálně s jogurtem 3:1. Přidejte do ní pomerančovou šťávu a nadrobno nasekanou mátu.

Každou kapsičku nejdříve potřete majonézou. Pak přidejte salátek a na závěr vajíčko a pár snítků koriandru, ať to hezky hraje barvami.

Ale teď vážně, tohle je jedno z nejlepších jídel, které jsem kdy měla.